Céklás gnocchi fűszeres vajjal

Hozzávalók:

  •  1 fej sült cékla 
  • 25 dkg ricotta
  • 1 tojás
  • 10 dkg napraforgóliszt
  • 5 dkg parmezán
  • 2 evőkanál ghí 
  • fűszerek: só, bors, zsálya



Elkészítés:

A céklát felszeleteljük, megsütjük és megvárjuk míg kihűl. Ezután a ricottát, a tojást és a sült céklát összeturmixoljuk, majd fakanállal fokozatosan hozzákeverjük a naprforgólisztet. Sózzuk és borsozzuk, végül belekeverjük a reszelt parmezánt is. Ez a tészta lágy állagú lesz, de ne ijedjünk meg és ne tegyünk bele több lisztet, különben nem lesz a gnocchink lágy és omlós, inkább kopogós és rágós. 

A tésztát pihentetjük, akár egy napon át, de elegendő 1 óra is. A gnocchi formázásához egy tepsibe napraforgólisztet szórunk, Veszünk két teáskanálat és azzal fél teáskanálnyi masszak
upacokat halmozunk a lisztre, majd a kézünkkel duci gömböket gördítünk a kikanalazott kupacokból, és egy másik lisztezett tányérra rakjuk őket. Végül az igazi gnocchi forma eléréséhez, egy lisztbe mártott villával megnyomkodjuk a gombócok tetejét. 
Innentől már csak a kifőzésük és az elfogyasztásuk :) van hátra! Egy edényben felforraljuk a vízet, sót teszünk hozzá és és beletesszük a kis rubinvörös csodákat.  Legyünk óvatosak és inkább kisebb hőfokon főzzük a gnocchikat, nehogy szétessenek. 1-2 percen belül készre főnek.
Két evőkanál ghít felolvasztunk, és friss zsálya leveleket tépkedünk hozzá a serpenyőbe, kicsit megfonnyasztjuk, majd a leszűrt gnocchikra öntjük. Tálalás előtt megszórjuk friss parmezánnal! Mennyei! Próbáljátok ki!