Mi is a glutén?


glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki.


A gluténszenzitív enteropátia vagy gluténintolerancia a vékonybélnek egy olyan állapota, amit a glutén által kiváltott, összetett immunológiai válasz okoz. A cöliákia betegsége egy sor gyengeséget  eredményező tünetben nyilvánul meg, ám a megfelelő gluténmentes étrendet követve, szenvedői teljesen felépülhetnek. A lisztérzékenység nem egy allergia. Allergiás válasz akkor alakul ki, mikor egy ember immunrendszere antitesteket termel egy normál esetben ártalmatlan, ételből vagy környezetből származó anyag ellen úgy, mintha kórokozó lenne. A cöliákiában szenvedők esetében az ételben lévő glutén rongálja a bélfalat, aminek következményeképp az ételek emésztése és megfelelő felszívódása akadályozottá válik. A folyamat eredménye lényegében egy krónikus rosszul tápláltság, amelynek során a kalória- valamint az alapvető tápanyagok-mint fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok- hiánya lép fel.


A kezeletlen gluténérzékenység klasszikus tünetei a táplálék elégtelen felszívódásával kapcsolhatóak össze. Ez hasmenéshez, bélgörcsökhöz, valamint puffadáshoz vezet, továbbá a rosszul tápláltság felnőtteknél súlyvesztéshez, gyermekeknél pedig növekedési rendellenességhez, vérszegénységhez és a csont megbetegedéseihez vezethet más egyebek mellett. Valamint a gluténintolerancia hatásai a bélfalnál jóval messzebbre terjednek, és az olyan állapotokkal, mint májbetegségek, bőrgyulladás, egyes típusú cukorbetegség és terméketlenség is kapcsolatba hozhatóak.
Mivel a tünetek különbözőek és enyhék is lehetnek, letargiának, ingerlékenységnek vagy a bél diszkomfortérzésének tulajdonítva azokat, a glutén intoleranciában szenvedők nagy részénél nem diagnosztizálják a betegséget. Néha a glutén intoleranciát az élet meglehetősen késői szakaszában ismerik fel. Régen úgy vélték, hogy a gluténintolerancia 1500-ból 1 embert érint, de a legújabb tanulmányok azt találták, hogy 100-ból 1 ember vértesztje utal erre az állapotra. Bár endószkópia illetve bélbiopszia is szükséges a diagnózis felállításához, valószínűleg sok olyan európai ember szenved cöliákiában, aki nem tud róla.


A gluténérzékenység egyre növekvő probléma. Az a tény, hogy az 1950-es évekhez képest a diagnosztizált gluténérzékenyek száma mára a négyszeresére nőtt, arra utal , hogy  a táplálkozásban olyan változások történtek már ebben az elmúlt ötven évben is, amelyek a problémát egyre csak fokozzák.