Nyugati életmód vs. Népbetegségek
A civilizációs betegségeket, mint cukorbetegség és annak különböző lépcsőfokai a hiperinzulinizmus és inzulinrezisztancia, magasvérnyomás, szívbetegségek a civilizáció okozza. Civilizáció mint megbetegítő tényező? Nehéz megfogni, illetve azt a nézőpontot megtalálni a civilizáció mely része is felelős ezért? A kutatások alapján a mesterséges anyagok, a szenyezett környezet és a helytelen táplálkozás közös halmaza a fő ok sok más tényező mellet.
Éltető kenyér - gyilkos glutén
A természetben előforduló szénhidrátokat (zöldségek és gyümölcsök), az ember 5 millió éven át fogyasztotta. A földműveléssel megjelent gabonafélék, a kukorica, a burgonya magas keményítőtartalmú, gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak. Ezek nagy glikémiás indexű és telítettségű ételek, amelyek az emberi szervezet számára olyan nagy szénhidrátterhelést jelentenek, amellyel nem tud megküzdeni hosszas ideig. A folyamatos szénhidrátterhelés hiperinzulinizmushoz, inzulinrezisztanciához, metabolikus szindrómához, és ezen keresztül szívbetegségekhez vezet. A modemkori szívbetegség- és szívhaláljárvány egyértelműen a finomított szénhidrátok fogyasztására vezethető vissza. Azonban gabonafélekkel további gondok is vannak, ami az én betegségemnek is a generátora a glutén! A gliadin és ki tudja meg, hány eddig ki nem mutatott gabonafehérje áthatolva a bélfalon, módosítja az immunrendszer működését, befolyásolja az agy működését, és így rengeteg, a civilizációval megjelenő autoimmun és idegrendszeri betegségért felelős. A teljeskiőrlésű gabonafélékben található rostokkal a további probléma, hogy lektint is tartalmaznak, amely egy MÉRGEZŐ anyag! A lektin rombolja, vékonyítja a bélfalat és ezzel fokozva a bélfal áteresztőképességét. Ez csak tovább súlyosbítja az autoimmun állapotokat. Számomra ezt ijesztő még csak leírni is, főleg ha vizualizálom magam előtt.
A tej élet, erő, egészség - hahaha vagy inkább múúúú...
Az ember évmilliók alatt kénytelen volt alkalmazkodni a fenti részben említett gazdálkodó életmódhoz, és az általa kínált táplálékféleségekhez. Egyik vakfoltja a tej. A fehér és tiszta tej, amely ha jobban megvizsgáljuk elveszti fehérségét. Elődeink, akár csak a többi emlős, CSAK a szoptatási időszakban rendelkeznek a tejcukrot lebontó enzimmel, azaz a laktáz enzimmel. Ez az enzim felnőttkorban inaktiválódik. Mivel az ember évmilliókon keresztül nem fogyasztott tejet, ez felveti bennem a kérdést, de gondolom sokakban még, hogy akkor milyen hatást gyakorolhat az emberi szervezetre egy olyan táplálék ami emlősök kicsinyeinek rendeltetett. A tehenek, illetve nevezzük őket inkább ősteheneknek, napi EGY litert, ismétlem EGY liter tejet tudtak adni. A mai tehén egyedek napi 30-50 liter közti mozgó mennyiségű tejet adnak. Bár tiltott Európában a mesterséges növekedési hormon, valamit mégis kapnak azoknak a jószágok, hogy ilyen extrém tejtermelésre képesek. A tej alacsony glikémiás indexe és glikémiás telítettsége ellenére, magas inzulintermelésre késztetik a szervezetet. Glikémiás indexe alapján, 3-szor vagy 6-szor nagyobb inzulinválaszt vált ki, attól függően milyen más élelmiszerrel keveredik. Ha józan paraszti ésszel kicsit elgondolkodunk tulajdonképpen logikát is találhatunk benne. A tej a borjúnak találtatik ki, így a kisborjú intenzív növekedési szakaszában nagy inzulinválaszra van szüksége a hogy serkentse a növekedését. Ez az emberekben viszont inzulinrezisztenciát okoz. Másik veszélye a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatának növelése. Elemzések arra mutattak rá, hogy a tej és tejtermékek szívbetegséget okozó hatása többek között a fokozott kálciumfelvétellel magyarázható. A kálcium felszívódását a szervezet önmagának szigorúan szabályozza. Elvileg! Ugye ha csak a tejben található tejcukor ez a szabályozást ki nem játszaná, de sajnos ezt teszi ezért a tejből szükségtelenül sok kálcium jut a szervezetünkbe. Ennek a felesleges kálciumnak egy része az erek falán rakódik le és már meg is a baj. A tej aktívan befolyásolja és beleavatkozik a szervezet inzulin- és hormonháztartásába. A tej emberi fogyasztásra alkalmatlan táplálék, az evolúció során a laktáz enzim aktivitásának megőrzésével alkalmazkodott az ember a tejfogyasztáshoz, azonban az anyagcsere folyamatok ezt továbbra sem tolerálják valamint a tej többi biológialig aktív alkotó elemeit továbbra sem tudja a szervezet megfelelően kezelni. A tej egy speciális táplálék emlősök kicsinyeinek nevelésére.
Növényi olaj mítosz
A növényi olajak fogyasztásának propagálása a közegészségügy egyik legnagyobb blamázsa, amit valaha is elkövettek a nyugati ember ellen. A javaslat így szólt, az állati, azaz a telített zsírok helyett a többszörösen telített zsírokat, azaz növényi olajakra és margarinra cserélje a lakosság. No ez meg is volna... az eredmény azonban elmaradt, illetve nem, ugyanis az infarktusok és a szívbetegségek száma egyre csak emelkedett. A növényi olajokban rengeteg omega-6 zsírsav van. A szervezet számára az omega-3 és az omega-6 két fontos esszenciális zsírsav, amit a szervezet nem képes előállítani. Omega-3 zsírsav növényekben is fellelhető, de ami számunkra hasznos omega-3 az nagyrészt a halakból nyerhető. Mivel a modernkori ember kevés halat fogyaszt, az omega-3 szintje alacsony. Ezzel szemben az omega-6 zsírsavból rengeteget veszünk magunkhoz, ebből viszont egészen kevésre lenne szükségünk, és ez az egyik oka szívbetegségeknek. Az omega-6 túlsúlya, valamint a transzzsírok nagy mennyisége felmérhetetlen mértékben súlyosbította azt a szívbetegségjárványt, amelynek leküzdésére a növényi olajakat és a margarint ajánlották (fatális tévedés). Az omega-6 nemcsak a gyulladásokat fokozza, hanem a szívritmuszavart is, ennek következményeképpen a hirtelen halál kockázatát is, sőt a tumorsejtek növekedését is serkenti.Döntsd el Te használsz-e továbbra is olajat, margarint, sütőmargarint vagy hasonló társaikat. Szíved joga, a szívedért!
Folyt. köv.
(A folytatásban néhány zöldségről és azok élettani hatásáról fogok írni)