Gluténmentes = Egészséges?




A mai 21. századi világ társadalma boldogan ragad meg minden alkalmat és lehetőséget, hogy az általuk éppen aktuális trendnek nevezett irányzatokból a lehető legtöbb pénzt tudják bezsebelni. A gluténmentes reformtáplálkozással sincs ez sajnos másként! Nos, ezért fontos leszögeznünk, hogy amin a "no gluten", "gluten free" és további hasonló feliratot látod, azt ne könyveld el a javadra váló élelmiszernek!



Semmiképpen nem szeretném rossz színben feltüntetni a hipermarketekben kapható gluténmentes lisztkészítményeket, de sajnos kénytelen leszek :S

Ha nem csak leveszed és a kosárba dobod a fent említett előre elkészített liszteket, sütemény-, kenyér-, pizza alapporokat - majd a hazafelé menet a melledet veregetve nyugtázod, hogy nagyon egészséges vagy és persze büszke is magadra, hogy ilyen liszttel fogsz sütni, főzni - hanem megnézed milyen összetevőket tartalmaz, akkor nagy részben burgonyalisztet és más furcsa dolgokat, de nagyobb arányban keményítőt fogsz találni. Miért nem jó ez nekünk? 
A kukorica , bár gluténmentes mégis tartalmazza azokat a bizonyos fehérjéket lektineket, szaponinokat, proteáz inhibitorokat, amelyek  befolyásolják a bélrendszer szabályos működését. A kukorica az egyik legkedveltebb nyersanyag az élelmiszeriparban, hisz rengeteg minden kivonható belőle, így sajnos szinte mindenben benne is van kukorica keményítő vagy éppen glükózszirup formájában. Mindemellett magas a glikémiás indexe, ami a vércukorszintnek sem kedvez és allergén is. 

Leegyszerűsítve, ez a melyik ujjamat harapjam eset! Megveszed gluténmentesnek, ami jó lenne, de helyette kapsz más hasonlóan káros anyagot! Én nem engedélyezném ezen lisztek forgalomba helyezését, de ha körbenézek a mai élelmiszeriparban, hát sírhatnék is akár, olyan elszomorító a helyzet. Viszont nem kell csüggedni van megoldás :) Készíts magadnak saját liszteket (lsd.:Praktikák) különböző magvakból. Kísérletezz, használj több féle magvat (tökmag, lenmag, törökmogyoró, mandula, csak földimogyorót NE! - lektint tartamaz) nagyon klassz ízek sikerülhetnek ilyenkor. Persze erre nem mindenkinek van ideje, szerencsére nekik is van miből sütni, ugyanis kaphatók, olyan lisztek, őrlemények, amelyek nagyon is egészségesek és ráadásul finomak is, ezeket bátran használhatod a konyhádban. (lsd.: Alapanyagok)