Torta di fichi / Fügetorta
A fügetortám receptjéhez meg kell osztanom Veletek, annak történetét is!
A receptet az egyik olaszországi gasztrotúrámon szereztem be, egy olasz nénitől, aki talán még az üknagyijától kapta vagy valami ilyesmit mondott :) Szóval a receptet méltán nevezhetjük tradicionálisnak!
Az eredeti Torta di fichi receptet olaszul :) kaptam meg, ami természetesen nem volt gluténmentes - hogyis ne az olaszoknál :D - így én próbáltam a már lefordított receptemet forradalmasítani gluténmentesre és helyettesíteni azokat a hozzávalókat, amiket nem szívesen használok a konyhámban. Mondhatjuk hogy jól sikerült! Az eredeti recept képét is megosztom Veletek, de csak azért, mert annyia szép! Azonban a mi verziónk egy kicsit másként néz ki! Talán a mostani azért is mert kicsit elrontottam a tésztámat és hígabb lett mint kellene, de nézzétek el nekem, korábbi sütéseim alkalmával volt már szebb is :)
Kellemes sütögetés!
Hozzávalók:
Tésztahoz:- 30 dkg mandulaliszt
- 10 dkg hideg kókusz zsír
- 4 evőkanál kókuszcukor, vagy xukor
- 3 tojássárgája
- 2-3 ek hideg víz
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 4 dkg pirított, darált törökmogyoró (földimogyoró nem jó!)
Töltelékhez:
- 6 szem friss füge
- 2 evőkanál porxukor
- 2 tojás
- 2 dl mandulatej
Elkészítés:
A mandulalisztet a hideg kókusz zsírral elmorzsoljuk, úgymond "vajas" tészát készítünk belőle. Hozzáadjuk a többi hozzávalót: a tojások sárgáját, a kókuszcukrot, a hideg! vizet, a citromhéját, némi sót és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 1-2 órára hűtőben pihentetjük.
A piteformát kikenjük egy kis kókusz zsíradékkal, majd beleszórjuk és szépen eloszlatjuk a pirított törökmogyorót A tésztát kivesszük, kicsit újra meggyúrjuk, hogy a kezünk melegétől dolgozható állagot kapjon. Ha már puhult, akkor belelapogatjuk a piteformába, és visszatesszük a hűtőbe.
Addig elkészítjük a tölteléket. A fügét megmossuk és gerezdekre szeleteljük. A tojásokat alaposan összedolgozzuk a porxukorral, majd hozzáöntjük a mandulatejet.
Addig elkészítjük a tölteléket. A fügét megmossuk és gerezdekre szeleteljük. A tojásokat alaposan összedolgozzuk a porxukorral, majd hozzáöntjük a mandulatejet.
A piteformát körberakjuk a fügegerezdekkel, és ráöntjük a tojásos keveréket.
Előmelegített sütőben, 180°C-on körülbelül 50 percig sütjük.
Előmelegített sütőben, 180°C-on körülbelül 50 percig sütjük.