Mákos kölescsoda

Hozzávalók:

8 dkg szemes köles
15 dkg alma
1,5 dl víz
2,5  dl mandulatej 
3 dkg édesítő
1 evőkanál kókuszcukor
2-3 evőkanál darált mák
1 evőkanál ghí vagy vaj

Elkészítés:


A vízet egy edénybe öntjük, adunk hozzá egy csipet sót és feltesszük főni a kölest.
Amikor felszívta a vizet, felöntjük a mandulatejjel, hozzáadunk 3 dkg édesítőt, és addig főzzük, amíg teljesen kásás állagú nem lesz. Majd langyosra hűtjük, és egy darab folpackba tekerjük.
Körülbelül 5 cm átmérőjű hengert formázunk  belőle, a csomagolás végeit szorosan lezárjuk, majd legalább 1 órát pihentetjük a hűtőben.
Addig elkészítjük hozzá az almát.
Durván  6 cm átmérőjű almát válasszunk, amiből 1 cm vastag karikát vágunk.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, majd rátesszük az almaszeleteket. Mindkét oldalát 2-2 percig sütjük, és megszórjuk a kókuszcukorral hagyjuk, hogy a cukor felolvadjon és karamellizálódjon az almán.
A kölesrúdat kivesszük a hűtőből, majd három egyforma szeletre vágjuk. A köles korongokat beleforgatjuk a darált mákba, és előveszünk egy süteményes tányért. A tányérra tesszük a karamellizált almakarikát, és ráhelyezzük a mákos köleshengert, amit már mákos kölescsodának is nevezhetünk, ugyanis elkészültünk vele :)