Fekete-erdő torta svéd módra



Tudni lehet rólam, hogy nagy IKEA rajnogó vagyok. Pesti tartózkodásom alatt többször is előfordult, hogy csak úgy cél nélkül elmentünk a kislányommal nézelődni, ötleteket gyűjteni, vagy enni egy svéd ebédet. A svédek dekorációs, lakás megújtó, és jól alkalmazható, praktikus ötleteinél, csak a konyhájukat és receptjeiket szeretem jobban. Könnyűek, nincs franciás túlbuzgóság, csak az egyszerű és jól kombinált ízek. Ez a torta egy svéd szakácskönyvől való, amin semmit nem változtattam, csak a tejterméket illetően, tehát az eredeti recept is gluténmentes. 







Hozzávalók:


  • 15 dkg törökmogyoró
  • 4 tojásfehérje
  • 1, 75 dl kókuszcukor
  • 4 dl kókusztejszín
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • étcsokoládé lapok
  • kakaópor



Elkészítés:

A mogyorót aprítógépben megőröljük, majd serpenyőben megpirítjuk. A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, de most nem lesz szükségünk nagyon kemény habra, maradjon egy kicsit lágyabb. Óvatosan hozzáadjuk a kókuszcukrot és a pirított mogyorót, majd finoman belekeverjük. Előveszünk két tepsit, kibéleljük őket sütőpapírral. Mindkét sütőpapírra 20 cm átmérőjű köröket rajzolunk, 4 részre osztjuk a tésztát, majd vékonyan, egyenletesen beleformázzuk a körökbe. Kisütjük a négy tésztalapot és hagyjuk kihűlni.
A tejszín felverjük, hozzáadjuk a vaníliarúd magjait és némi kókuszcukrot.  A krém ezzel el is készült és megkenjük vele a tésztalapok egyik oldalát, majd az összeillesztésnél a lapok közé is teszünk a krémből. Az összeállítást követően vonjuk be az egész tortát krémmel. A tetejére szitáljunk kakaóport, és szórjuk meg az étcsokoládéból készített forgáccsal. Az oldalát díszíts csokoládélapkákkal. Ha nem találunk vékony csokoládélapokat, házilag is elkészíthetjük. Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét, majd egy zsírpapírra kikenjük és szilárdulás után egyforma szeleteket vágunk belőle. Ízesíthetjük és díszíthetjük is gyümölcsökkel, áfonyával, eperrel, amivel csak szeretnénk. Én a recepthez hűen most nem használtam semmilyen gyümölcsöt hozzá.
Tálalás előtt várjunk néhány órát, hogy az ízek megfelelően összeérjenek.

forrás: Hembakat