Apple pie
Hozzávalók:
A karamellsziruphoz:
- 70 g vaj
- 200 g barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- vanília
A tésztához:
- 3 tojás
- 250 g cukor
- 230 g tejföl
- 230 ml tej
- 1/4 kávéskanál só
- 400 g lisztkeverés (200 g zabpehely, 150 g zöldbanánliszt, 50 g kókuszliszt)
- 1 sütőpor
Meghámozzuk az almákat, eltávolítjuk a magházukat, és felszeleteljük. Az almás pite elkészítéséhez egy 24 cm tortaformát használjunk. Sütőpapírral béleljük ki a tortaformát úgy, hogy a réseket fedjük be papírral, különben sütés közben kifolyik a gyümölcs leve.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Egy edénybe mérjük a barna cukrot, a vajat, a fahéjat és a vaníliát. Folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Levesszük a tűzről, és még melegen a tortaforma aljába simítjuk. Kirakjuk a felszeletelt almával.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Egy edénybe mérjük a barna cukrot, a vajat, a fahéjat és a vaníliát. Folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Levesszük a tűzről, és még melegen a tortaforma aljába simítjuk. Kirakjuk a felszeletelt almával.
A tésztához habverővel felverjük a tojást és a cukrot. Hozzáadjuk a tejfölt, a tejet és a sót. Végül kisebb adagokban a lisztet is beleszórjuk, amiben előzőleg elkevertük a sütőport, és csomómentesre keverjük.
Ráöntjük az almaszeletekre a tésztát és elsimítjuk.
60-70 perc alatt - vagy amíg a közepe is teljesen meg nem szilárdul, ezt tűpróbával ellenőrizzük - megsütjük a tortát.