Ország Tortája 2011


Köleskása elkészítése:

  • 300 g hántolt köles
  • 1 liter kókusztej
  • 30 dkg kókuszcukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 teáskanál só
  • 6 dkg manulavaj
  • 1 db citrom héja

A kölest alaposan megmossuk, majd a kókusztejet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait és a sót. Folyamatos kevergetés mellett puhára főzzük. Amint puhára főtt, hozzáadjuk a kókuszcukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. Ez lesz a torta kölesalapja, amelyből a tészta és a krém is készül. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 grammot és tegyük félre, hagyjuk kihűlni. A visszamarad forró kölesalapot használjuk a piskóta sütéséhez.

Piskóta elkészítése:

  • visszamaradt forró kölesalap
  • 3 egész tojás
  • 2 evőkanál mandulaliszt
  • 4 evőkanál őrölt lenmag ( én ezt nem ajánlom, helyettesítsük inkább mandulával)
  • 6 dkg túró

A maradék lefőtt, forró kölesalaphoz hozzáadjuk az áttört túrót, a mandulalisztet és az őrölt lenmagot (vagy őrölt mandulát), végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a kölesalap ne legyen túl forró különben megfő benne a tojás. Alaposan keverjük össze és töltsük a tortaformába.
180 °C-os előmelegített sütőben körülbelül 50 perc alatt készre sütjük és még melegen kivesszük a formából, hagyjuk kihűlni.

Barackkrém elkészítése:

  • 50 dkg kölesalap
  • 40 dkg sárgabarack
  • 1,5 dl kókusztejszínhab
  • 6 lapzselatin

A sárgabarackot darabosra turmixoljuk, a kókusztejszínhabot pedig kemény habbá verjük. Ezek után egy nagy tálba öntjük a félretett és langyosra hűlt kölesalapot, és hozzákeverjük a sárgabarackpépet és a felvert tejszínhabot. Majd a lapzselatintokat 1 dl forró vízben feloldjuk, és azt is a krémbe keverjük. A krém állaga folyós lesz, de ettől ne ijedjünk meg.
A bekevert krémet töltsük a kihűlt piskótába, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe.
Dermedést követően, sárgabarackkal és csokoládéforgáccsal díszítjük. Könnyű és finom desszert.