Ország Tortája 2011
Köleskása elkészítése:
- 300 g hántolt köles
- 1 liter kókusztej
- 30 dkg kókuszcukor
- 1 db vaníliarúd
- 1 teáskanál só
- 6 dkg manulavaj
- 1 db citrom héja
A
kölest alaposan megmossuk, majd a kókusztejet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a
vaníliarúd kikapart magjait és a sót. Folyamatos kevergetés mellett puhára
főzzük. Amint puhára főtt, hozzáadjuk a kókuszcukrot, a vajat és a reszelt
citromhéjat. Ez lesz a torta kölesalapja, amelyből a tészta és a krém is
készül. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 grammot és tegyük félre, hagyjuk
kihűlni. A visszamarad forró kölesalapot használjuk a piskóta sütéséhez.
Piskóta elkészítése:
- visszamaradt forró kölesalap
- 3 egész tojás
- 2 evőkanál mandulaliszt
- 4 evőkanál őrölt lenmag ( én ezt nem ajánlom, helyettesítsük inkább mandulával)
- 6 dkg túró
A
maradék lefőtt, forró kölesalaphoz hozzáadjuk az áttört túrót, a mandulalisztet
és az őrölt lenmagot (vagy őrölt mandulát), végül az egész tojásokat. Ekkor
figyeljünk, hogy a kölesalap ne legyen túl forró különben megfő benne a tojás.
Alaposan keverjük össze és töltsük a tortaformába.
180
°C-os előmelegített sütőben körülbelül 50 perc alatt készre sütjük és még
melegen kivesszük a formából, hagyjuk kihűlni.
Barackkrém elkészítése:
- 50 dkg kölesalap
- 40 dkg sárgabarack
- 1,5 dl kókusztejszínhab
- 6 lapzselatin
A
sárgabarackot darabosra turmixoljuk, a kókusztejszínhabot pedig kemény habbá
verjük. Ezek után egy nagy tálba öntjük a félretett és langyosra hűlt
kölesalapot, és hozzákeverjük a sárgabarackpépet és a felvert tejszínhabot.
Majd a lapzselatintokat 1 dl forró vízben feloldjuk, és azt is a krémbe
keverjük. A krém állaga folyós lesz, de ettől ne ijedjünk meg.
A
bekevert krémet töltsük a kihűlt piskótába, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a
mélyhűtőbe.
Dermedést
követően, sárgabarackkal és csokoládéforgáccsal díszítjük. Könnyű és finom
desszert.