Ajni Kenyere (liszt és tejmentes foszlós kenyér)

Régóta vártok már Tőlem kenyéret. Íme Ajni Kenyere!
Sok emailt kaptam, hogy tudok-e finom, igazi foszlós kenyér receptet. Egyrészt köszönöm a hozzám fűzött bizalmat és az üzenetekben elhangzó elismerő szavakat, másrészt a türelmeteket, hogy kivártátok a receptet. Tény és való a lisztmentes házi jellegű kenyér elkészítése nem kis feladat. Illetőleg az elkészítése már egyszerű, a recept kikísérletezése, tökéletesítése igényelt nagyobb munkát. 
Nagyon sokat kellett nekem is kísérleteznem, recepteket gyűjtögetnem és összehasonlítanom és sok sütés a kukában landolt, vagy rögtönöztem és átalakult valami más étellé :), de megérte várni rá. 
Többször is sütöttem már ezekkel az arányokkal, és mondhatom az hogy jól bevált, de a liszt minőségétől függően ( gondolok itt az őrlés finomságára, a magok olajosságára, nedvszívóképességére) ezt is sikerülhet elrontani :)
Én mandulaliszttel és szezámmagliszttel készítem, de más lisztkeverékekkel is érdemes kipróbálni és esetleg magkeveréket is tehetünk bele. Én személy szerint a magokat, 'elrontásifaktorként' kezelem, ezért hagyom ki a receptből, sokkal nagyobb esély van rá, hogy nem sikerül a kenyérmasszának feljönni a sütés során, ha magokat is szórunk a tésztába. 
Édes kenyérnek - kalácsnak is készíthejük, akkor kevesebb sót tegyünk be, és édeskés liszteket is használjunk a lisztkeverékbe, mint kókuszliszt, mákliszt, dióliszt, makadámdióliszt, törökmogyoróliszt, azonban ezeket kisebb arányban, ízesítésként használjuk és az alapliszt legyen mandulaliszt, kendermagliszt, szezámmagliszt vagy tökmagliszt. Próbálj ki többféle variációt, párosíts liszteket és kísérletezz, új ízekre bukkanhatsz :)
Kellemes kenyér sütést!


Hozzávalók: 



  • 3 dl lisztkeverék : 1,5 dl mandulaliszt és 1,5 dl szezámmagmagliszt 
  • 5 evőkanál útifű maghéj (mi is ez? klikk! itt utána olvashatsz)
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 tojásfehérje
  • 3 dl forró víz



Elkészítés:


Elkészítése nagyon egyszerű művelet. A száraz anyagokat: a lisztkeveréket, az útifű maghéjat és a szódabikarbónát egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a száraz részhez. Végül apránként folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a forró vizet is. 
Tetszés szerint sütőpapírral kibélelt formába öntjük, vagy bucikat, paninit formázunk belőle, majd tepsibe helyezzük őket egymástól 3-4cm-re és 170 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.