Gyömbéres pulykabatyu



Hozzávalók:


  • 50 dkg pulykamell
  • 3 nagy alma
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 friss édeskömény
  • 1 narancs
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg kemény sajt
  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • fűszerek: gyömbér, só, színes bors



Elkészítés:

A húst felszeleteljük, alaposan kiklopfoljuk, majd mindkét oldalát megsózzuk és megborsozzuk. Félretesszük, amíg 2 almát meghámozunk és lereszelünk. Megmossuk a narancs héját és hozzáreszeljük a reszelt almához, majd a narancs levét is belefacsarjuk. Az alma utolsó ízesítője a gyömbér lesz. Használhatunk friss és őrölt gyömbért is. Én most az őröltet használtam, abból 1 csapott evőkanálnyira van szükségünk, azonban ha frissen reszeljük az ételbe, akkor sokkal-sokkal intenzítvebb ízt kap, ezért mértékkel használjuk. Keverjük össze és szűrőn át egy tálba nyomkodjuk ki az alma levét, ugyanis arra is szükségünk lesz. A kétféle sajtot vágjuk fel vékony szeletekre, és hozzá is kezdhetünk a batyuk elkészítéséshez.
Vegyünk egy szelet húst, vastagon halmozzunk az egész felületére a gyömbéres-narancsos reszelt almából. Tegyünk rá a sajtszeletekből, majd göngyöljük fel és fogpiszkálóval rögzítsük a tetején. Mindegyik szeletet töltsük meg.
Egy serpenyőben hevítsük fel a 3 evőkanál kókuszolajat, és süssünk kérget a batyuk minden oldalára. Ha ezzel készen vagyunk, vegyünk elő egy tepsit, vastagon kenjük ki kókuszolajjal és helyezzük bele a kérgesre sütött pulykabatyukat. 
A répákat hámozzuk meg, majd az édesköménnyel együtt vágjuk karikára őket és tegyük a húsok mellé. Maradt még egy almánk, amit nem kell meghámoznunk, csak vágjuk cikkekre és azt pedig helyezzük a batyuk közé. Végül öntsük rá a kókuszolajat, amiben elősütöttük a húsokat és locsoljuk meg a kinyomkodott alma levével.
Tegyük 170-180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 40-50 percig. Közben folyamatosan locsolgassuk a batyukat az almás-kókuszolajos lével, máskülönben ki fog száradni. 
Köretként tökéletes hozzá az alákarikázott, hússal együtt sült zöldség, de az én kicsi lányom rizst is kért, így nálunk most az is készült hozzá.