Epres máglyarakás

Hozzávalók:


  • 50 dkg fagyasztott eper
  • 2,5 bögre zabpehely
  • 4 bögre víz
  • 4 evőkanál Xukor
  • 2 nagy alma
  • 2 dl narancslé
  • 1 vanília rúd
  • 4 tojás
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 citrom leve



Elkészítés:

Az epret tegyük egy szűrőbe. Tegyünk alá egy tálat, mert az eper levére szükségünk lesz, abból készítjük majd a krémet. 
A zabpelyhet tegyük fel alacsony hőfokon főni. A főzővízbe tegyük bele a fahéjat, a szegfűszeget és 2 evőkanál Xukrot. Fedő alatt puhára főzzük, és félretesszük kihűlni. (A 4 bögre vízmennyiséget fel fogja teljesen szívni, de ha mégsem akkor öntsünk le róla minden vizet.) 
Elkészítjük a krémet és a habot.
A felolvadt epret egy villa segítségével kicsit pépesítjük, majd egy főzőedénybe tesszük. Az edénybe beleöntjük a narancslevet és a kiolvadt eper levét, hozzáteszünk 2 evőkanál Xukrot vagy bármilyen más édesítőt és a vaníliarúd kikapart magjait. Alacsony hőfokon elkezdjük hevíteni. Mikor felmelegedett, vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett belefőzzük a tojások sárgáját is, és a krémünk már el is készült. A krémet is hagyjuk kihűlni.
A szétválasztott tojások fehérjét 1 evőkanál Xukorral kemény habbá verjük. 
Az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és citromlével meglocsoljuk őket.
Minden hozzávalót előkészítettünk, már csak összeállítanunk kell a máglyarakást.

Ehhez vegyünk elő egy tepsit és kenjük ki kókuszolajjal. A zabpehelyhet kanalazzuk az aljára és simítsuk el, ez lesz a máglyarakás "tésztája". A következő lépésben helyezzük rá  a zabpehelytésztánkra a vékony alma szeleteket. Az almaréteg után következik az epreskrém, rákanalazzuk és elsimítjuk. Végül már csak a hab van hátra, a cukros tojáshabot a krémre öntjük és óvatosan elegyengetjük, hogy mindenhová jusson belőle.
170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és addig sütjük míg a tojáshab aranysárgára sül.