Paradicsomos sült oldalas
Hozzávalók:
- 4 szelet oldalas
- 1 üveg házi paradicsom sűrítmény
- 4 evőkanál méz
- 4 evőkanál mustár
- 4 evőkanál balzsamecet
- 4 evőkanál napraforgóliszt
- 2 evőkanál kókusz zsír
- fűszerek: só, bors
Elkészítés:
Az oldalast megsózzuk, megborsozzuk és pácolódni hagyjuk a fűszerekben, amíg elkészítjük hozzá a paradicsomos szószt.
Egy tálba összekeverünk 2 dl paradicsom sűrítményt, a mézzel, a mustárral, és a balzsamecettel. Ebben a szószban megforgatjuk az oldalas szeleteket, majd egy hőálló tálban egymásmellé fektetjük őket, és végül ráöntjük a maradék szószt. Sütőbe tesszük és bő 1 - 1,5 óra alatt ropogósra sütjük.
Elkészítjük hozzá a megmaradt paradicsom sűrítményből a köretet, ami egy paradicsomszósz lesz. Kislánykorom óta nem tudok a paradicsomszósz ízével betelni. Anyukám istenien tudta elkészíteni, és mindig azt hittem valami csodát művel vele, hogy ilyen finom, majd mikor már én is elkezdtem főzni megkérdeztem tőle a receptet, és nagyot nevettem, ugyanis semmi különös csodaszer nincs benne. Valószínűleg az anyai szeretet volt az, amit úgy szerettem az ízén :)
Tehát elkészítjük először a rántást. Ehhez a kókuszzsír felolvasztjuk egy lábasban, majd hozzátesszük a napraforgólisztet, és kicsit megpirítjuk a rántást. Ha ezzel készen vagyuk, ráönthetjük a maradék paradicsomot, és lassú tűzön készre főzzük. Végén ízlés szerint kókuszcukorral édesíthejük. Én így szeretem!
Remek ízkompozíció a sült oldalas és a paradicsomszósz együtt! Érdemes kipróbálni!