Nemzeti fánkok
Krapfen
Hozzávalók:
- 50 dkg mandulaliszt
- 2.5 dl mandulatej
- 2,5 dkg élesztő
- 4 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 50 ml rum
- sütéshez: sok kókuszolaj
Elkészítés:
Vegyünk elő egy tálat és öntsük bele a langyos mandulatejet, adjuk hozzá a kókuszcukrot, az élesztőt, és keverjük el egyenletesen. Ezután adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és dagasszuk lágy tésztává. Ha ezzel kész vagyunk tegyük félre a masszát és hagyjuk egy órán át kelni. Egy óra múlva, mikor már jól megkelt a tészta, gyúrjuk át ismét, majd nyújtsuk 2 cm vastag lappá és pogácsaszaggatóval szagassuk ki.Adjunk neki ismét 20 perc pihenőidőt, hogy másodszor is megkelhessen, és utána forró kókuszolajban süssük aranybarnára. Tálaláskor szórjuk meg PorXukorral.
Churros
Hozzávalók:
- 15 dkg mandulaliszt
- 5 tojás
- 2 dl mandulatej
- 5 dkg ghí
- 2 dkg kókuszcukor
- csipetnyi só
- sütéshez kókuszolaj
Elkészítés:
A mandulatejet a ghível és a kókuszcukorral forraljuk fel, majd a lisztet és sót is beleszórjuk és pár perc alatt sűrű masszává főzzük, és egy kicsit meg is égetjük a tésztát. Ezután hűtsük ki, és a kihűlt tésztamasszába egyenként dolgozzuk bele a tojásokat. A fánktészta elkészült. Töltsük csillagcsöves habzsákba és ebből nyomjunk a forró kókuszolajba hosszú csíkokat, amit ollóval vágjunk el, mert magától nem fog beleesni az olajba. 1-2 perc alatt ropogósra sütjük mindkét oldalát.Tálaljuk minimum 60%-os olvasztott csokoládéval, és fahéjas PorXukorral.