Nemzeti fánkok

Krapfen

Hozzávalók:

  • 50 dkg mandulaliszt
  • 2.5 dl mandulatej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg cukor 
  • 50 ml rum
  • sütéshez: sok kókuszolaj

Elkészítés:

Vegyünk elő egy tálat és öntsük bele a langyos mandulatejet, adjuk hozzá a kókuszcukrot, az élesztőt, és keverjük el egyenletesen. Ezután adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és dagasszuk lágy tésztává. Ha ezzel kész vagyunk tegyük félre a masszát és hagyjuk egy órán át kelni. Egy óra múlva, mikor már jól megkelt a tészta, gyúrjuk át ismét, majd nyújtsuk 2 cm vastag lappá és pogácsaszaggatóval szagassuk ki. 
Adjunk neki ismét 20 perc pihenőidőt, hogy másodszor is megkelhessen, és utána forró kókuszolajban süssük aranybarnára. Tálaláskor szórjuk meg PorXukorral.


Churros

Hozzávalók:

  • 15 dkg mandulaliszt
  • 5 tojás
  • 2 dl mandulatej
  • 5 dkg ghí
  • 2 dkg kókuszcukor
  • csipetnyi só
  • sütéshez kókuszolaj

Elkészítés:

A mandulatejet  a ghível és a kókuszcukorral forraljuk fel, majd a lisztet és sót is beleszórjuk és pár perc alatt sűrű masszává főzzük, és egy kicsit meg is égetjük a tésztát.  Ezután hűtsük ki, és a kihűlt tésztamasszába egyenként dolgozzuk bele a tojásokat. A fánktészta elkészült. Töltsük csillagcsöves habzsákba és ebből nyomjunk a forró kókuszolajba hosszú csíkokat, amit ollóval vágjunk el, mert magától nem fog beleesni az olajba. 1-2 perc alatt ropogósra sütjük mindkét oldalát. 
Tálaljuk minimum 60%-os olvasztott csokoládéval, és fahéjas PorXukorral.