Gesztenyés-almás pite

Hozzávalók:


  • 5 tojás
  • 9 dkg édesítő
  • 15 dkg gesztenyeliszt
  • 3 dkg holland kakaópor
  • 1 citrom leve és héja
  • fél teáskanál vaniliaőrlemény
  • fél teáskanál fahéj
  • fél deci sűrű kókusztej
  • 2 alma
  • 5-6 szem gesztenye (sült gesztenye, vagy kapható már készen, de nem a fagyasztott massza)

Elkészítés:

Leszitáljuk a gesztenyelisztet, (ez fontos mert a gesztenyeliszt nagyon csomós, összetapadt állagú) és a kakaót egy tálba.
Az tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig fehéredésig keverjük az édesítővel, majd hozzáadjuk a vanília kikapart magjait és a reszelt citromhéját végül lassan a szitált kakaós lisztet is hozzákeverjük. 
Végül óvatos mozdulatokkal a felvert tojáshabot a tésztához keverjük. 
A tésztából 3-4 evőkanálnyit kiveszünk és félre tesszük, a többit kókuszolajjal kikent tepsibe öntjük, majd 150 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. Körülbelül a sütési idő felénél, ami 20 perc kivesszük és az addig elkészült krémet egyenletesen elkenjük a félig megsült sütemény tetején. 
A félretett tésztánkat kicsit összedolgozzuk (reszelhető állagúkra, ha kell adjunk hozzá még gesztenyelisztet) és a masszát nagy lyukú reszelőn a krém tetejére reszeljük. 
Visszatesszük a sütőbe és a következő 20-25 percben készre sütjük!

Krém elkészítése:

A krémhez lereszeljük a megtisztított almákat, és a gesztenye szemeket is. Az alma levét alaposan kinyomkodjuk. Egy tálba összekeverjük az almát és a gesztenyét, egy citrom levével, hozzáadunk fél teáskanál fahéjat és fél deci kókusztejjel sűrítjük, krémes állagúvá keverjük. Az alma édességétől függően tehetünk hozzá édesítőt, ha szükséges. Én nem szoktam, mert a gesztenye és az alma együtt elég édes szokott lenni.