Gesztenyés-almás pite
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 9 dkg édesítő
- 15 dkg gesztenyeliszt
- 3 dkg holland kakaópor
- 1 citrom leve és héja
- fél teáskanál vaniliaőrlemény
- fél teáskanál fahéj
- fél deci sűrű kókusztej
- 2 alma
- 5-6 szem gesztenye (sült gesztenye, vagy kapható már készen, de nem a fagyasztott massza)
Elkészítés:
Leszitáljuk a gesztenyelisztet, (ez fontos mert a gesztenyeliszt nagyon csomós, összetapadt állagú) és a kakaót egy tálba.
Az tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig fehéredésig keverjük az édesítővel, majd hozzáadjuk a vanília kikapart magjait és a reszelt citromhéját végül lassan a szitált kakaós lisztet is hozzákeverjük.
Végül óvatos mozdulatokkal a felvert tojáshabot a tésztához keverjük.
A tésztából 3-4 evőkanálnyit kiveszünk és félre tesszük, a többit kókuszolajjal kikent tepsibe öntjük, majd 150 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. Körülbelül a sütési idő felénél, ami 20 perc kivesszük és az addig elkészült krémet egyenletesen elkenjük a félig megsült sütemény tetején.
A félretett tésztánkat kicsit összedolgozzuk (reszelhető állagúkra, ha kell adjunk hozzá még gesztenyelisztet) és a masszát nagy lyukú reszelőn a krém tetejére reszeljük.
Visszatesszük a sütőbe és a következő 20-25 percben készre sütjük!
Krém elkészítése:
A krémhez lereszeljük a megtisztított almákat, és a gesztenye szemeket is. Az alma levét alaposan kinyomkodjuk. Egy tálba összekeverjük az almát és a gesztenyét, egy citrom levével, hozzáadunk fél teáskanál fahéjat és fél deci kókusztejjel sűrítjük, krémes állagúvá keverjük. Az alma édességétől függően tehetünk hozzá édesítőt, ha szükséges. Én nem szoktam, mert a gesztenye és az alma együtt elég édes szokott lenni.